Blog

Com ha de ser una gestoria per l'ESS?

Reflexions entorn al model de gestoria en l'Economia Social i Solidària

17.2.2021

És o hauria de ser diferent una assessoria que treballi per a l’Economia Social i Solidària d’una que ho faci per a societats mercantils
Quines són les característiques de les gestoria de l’ESS?
És important escollir una assessoria/gestoria que es dediqui a l’Economia Social o amb una altra ens anirà bé?

Totes aquestes són les preguntes ens hem fet tots els nous projectes quan hem trobat mil complicacions per començar. I aquí intentem trobar les respostes!

Des de l’Eixida creiem que l’assessoria que tracti amb entitats i projectes de l’ESS és i ha de ser diferent a les que tractin amb formes jurídiques mercantils. No només les cooperatives i associacions tenen unes peculiaritats fiscals, comptables i laborals que les diferencien de la resta, sinó que aquestes peculiaritats també es troben en la idiosincràsia, en la governança, en la xarxa i intercooperació i en molts altres aspectes.

L’assessoria de l’ESS ha de comprendre, abraçar i potenciar totes aquestes diferències. Ha de ser un punt de trobada i suport a totes aquelles entitats que volen canviar la societat mitjançant l’organització del seu treball, però també ha de ser una eina de connexió entre els diferents agents amb qui interacciona.


Així doncs, la importància d’acudir a una gestoria de l'Economia Social i Solidària radica en la necessitat que el projecte tingui el suport suficient durant la constitució i la pesada burocràcia dels inicis, durant els processos de consolidació de l’entitat, durant els debats sobre la governança o durant les contractacions de personal o entrada de noves persones sòcies. Una gestoria que comparteixi els mateixos valors i principis inclosos a l’Economia Social i que empenyi en la mateixa direcció per canviar el sistema econòmic actual, cap a un de just, sostenible i democràtic.

Tornar
© Eixida del Teler SCCL | 2024