Blog

Analitzar els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere i diversitat

El nostre objectiu és prendre consciència, mitjançant l’anàlisi a curat de les accions i programes elaborats pels propis equips tècnics

13.1.2022

La metodologia d’anàlisi de pressupostos locals amb visió de gènere i diversitat és un instrument per mesurar de quina manera es distribueixen els recursos públics al conjunt de la ciutadania tenint en compte dimensions com el sexe-gènere, l’edat, l’origen, el barri on vius, entre d’altres. L’Eixida entrem en contacte amb aquest recurs de la mà de la Iolanda Fresnillo, l’Elisa Covelo i l’Itziar Giménez, companyes feministes que estan traccionant aquesta cultura cap a Catalunya, des de territoris amb una mica més de tradició com Andalusia i el País Basc.

Durant el 2021, les cooperatives L’Economat de Valls, La Ciutat Invisible de Barcelona i L’Eixida de Sabadell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ens hem associat per iniciar el procés d’anàlisi de pressupostos i formar equips tècnics d’ajuntaments com La Garriga, Vilafranca del Penedès i Sant Cugat del Vallès; i presentar la metodologia al Consell Comarcal de Les Garrigues, el Consell de les Dones i Persones LGTBI de Capellades, i la xarxa d’entitats Terrassa Feminista.

3s jornades d'economia feminista 2021


Estem molt satisfetes de la feina feta, sobretot, perquè ens ha pogut obrir un espai de diàleg i reflexió amb tècniques municipals d’àrees tan diverses com Cultura, Participació, Ocupació, Patrimoni o Joventut; i poder analitzar plegades de quina manera es despleguen les desigualtats en els diferents àmbit i àrees de la política local.


El nostre objectiu

és prendre consciència, mitjançant l’anàlisi a curat de les accions i programes elaborats pels propis equips tècnics, de quina manera els pressupostos municipals reprodueixen o transformen els rols i estereotips de gènere, origen o edat; si l’accés als recursos i equipaments municipals és realment universal o hi ha col·lectius que no els utilitzen;

de quina manera les persones joves, migrades o la gent gran -entre d’altres grups poblacionals-  estan presents o absents dels espais de participació i representació;

i de quina manera el conjunt de l’acció de govern contribueix, de manera transversal, a línies estratègiques com l’eradicació de les violències masclistes, la reducció de la divisió sexual dels treballs i la lluita contra la feminització de la pobresa.


La metodologia

La metodologia d’anàlisi de pressupostos no és ni un excel per a l’elaboració de pressupostos, ni una vareta màgica al servei del pink whasing. És una metodologia que ens ajuda a amidar l’impacte de l’acció de govern local, a partir de la valoració d’accions i programes específics, per identificar, amb les responsables de les diferents àrees, quines són les dificultats, els reptes i principals àmbits de millora, i facilitar recursos i referències aplicades.

A més a més, obre la possibilitat d’incorporar canvis i nous indicadors de seguiment en els pressupostos de l’any següent. És, per tant, un instrument d’apoderament i transversalitat feminista molt útil i potent!


Ben aviat comencem l’acompanyament al consistori de Castellví de la Marca, a l’Alt Penedès.

Si hi esteu interessades a saber-ne més o a iniciar un acompanyament al vostre municipi o entitat, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

Formació en pressupostos municipals amb perspectiva de gènere
Tornar
© Eixida del Teler SCCL | 2024